Hur länge ska man lagra vin?

Saker att tänka på vid vinlagring

Att lagra viner är en mycket populär syssla bland vinentusiaster. Det är ett sätt att både ta hand om sin samling, och låta vinerna bli bättre med åren. Även fast majoriteten av allt vin som säljs konsumeras redan under det första dygnet, finns det många viner som bara blir bättre med åren. Viktigt är dock att lagra vinerna under rätt förhållanden, något som vi kommer utforska mer längre ner på sidan. Många är dock osäkra på hur länge olika typer av vin bör lagras för att smakerna ska bli så bra som möjligt. I den här artikeln ska vi försöka ge dig en bättre förståelse för hur du ska lagra dina viner på bästa sätt.

Hur länge bör man lagra vin?

De flesta viner är tänkte att drickas direkt. Generellt sätt kan man säga att alla viner som kostar runt hundringen inte förbättras nämnvärt när du lagrar det. Lite finare viner däremot, tjänar ofta mycket på att lagras. Hur länge du bör lagra ditt vin beror dock på vilken typ av druva det är. Vita viner sägs vara bäst när det har lagrats mellan 3-7 år. Röda viner gjort på druvan Cabernet Sauvignon sägs smaka bäst efter att ha lagrats i 7-10 år, medans Merlot bör lagras 4-7 år. Pinot Noir å andra sidan skall lagras mellan 0-5 år, för bästa smakupplevelse. Som du märker finns det inget rakt svar på hur länge vin ska lagras, utan det beror helt på vilken druva som vinet är baserat på. Viktigt att tänka på är att ju längre vin lagras, desto komplexare blir det, vilket tar bort lite av den fruktiga smaken som många uppskattar.

Riktlinjer för olika druvor

DruvaOptimal lagringstid
Merlot4-7 år
Pinot Noir0-5 år
Riesling3-5 år
Cabernet Sauvignon7-10 år
Sauvignon Blanc1,5-2 år
Zinfandel2-5 
Chardonnay5-7 år
Pinot Gris1-2 år

Men… Champagne då?

En my som länge cirkulerat är att champagne bör konsumeras direkt efter inköp, eftersom Champagnehusen helt enkelt släpper årgångarna när de anses perfekt lagrade. Detta stämmer dock inte, champagne är faktiskt ett av de viner som vinner mest på att lagras. Detta gäller, som för nästan allt vin, främst de finare flaskorna. Men även en billigare champagne för några hundralappar smakar ofta bättre efter några år!

Miljön betyder allt för vinlagring

Vill man lagra vin måste man tänka noga på hur man gör det. Vin mår mycket dåligt av värme, vibrationer och solljus. Använd därför helst en vinkyl som är designad för att skydda vinet mot dessa faktorer. En bra vinkyl har en framsida som skyddar mot ljus i allmänhet, och UV-ljus i synnerhet. Antingen med en stängd framsida, eller med en i tonat glas.
Den perfekta vinkylen skyddar dessutom dina viner mot vibrationer. Ofta med hyllor i trä, eller lager av vibrationsdämpande material. Även små vibrationer gör att vinet är i ständig omrörning, och kan påskynda vinets naturliga kemiska reaktioner. Detta försämrar smaken och bör självklart undvikas.

Bra temperaturkontroller är också mycket viktigt. Ska vinet lagras bra måste det ske vid rätt temperatur. Den rätta temperaturen skiljer sig beroende på vilket vin det är, och då kan multipla temperaturzoner vara mycket hjälpsamt. Temperaturzoner gör att du kan ha olika temperaturer vid de olika ändarna av vinkylen. Då kan man lagra exempelvis vita viner i en ände, och röda i en annan. Ett annat alternativ är att lagra viner du tänker dricka i närtid i en temperatur, och viner som ska lagras lite längre i en annan.

Letar du efter den perfekta vinkylen? Läs vår köpguide!

Läs även: Vårt facit på Melodikrysset, uppdateras varje vecka!

One comment

  1. Mycket intressant läsning må jag säga! Blev som alldeles tagen när du tog upp i vilka miljöer vinet skall lagras i. Sannerligen ett mästerverk som komma att gå till historien, kan onekligen känna av historians vingslag!

    Sedermera vill jag även komma med lite kritik kring sidans uppbyggnad, jag anser att ett gäng klippart bilder skulle passa fint lite här och var för att skapa den rätta stämningen.

    Mvh Karl Ludving
    Ordförande i Snedkukarnas globala ämbete

Leave a Reply