Bästa vinkylen för dig – Vi listar de bästa vinkylarna 2020

När du ska välja en vinkyl finns det mycket att hålla koll på. Vinkylen måste passa dina behov, exempelvis dimensioner, temperaturzoner, utseende, pris, och så vidare. Värme är vinets värsta fiende, därför är det mycket viktigt att du lagrar ditt vin i rätt temperatur om du vill att det ska hålla lång tid framöver. Att lagra vin i sitt vanliga kylskåp kan fungera i några månader men kylskåp är egentligen lite för kalla för långsiktig lagring. Mellan 7°C och 18°C brukar sägas vara den rekommenderade temperaturen för vinlagring, och cirka 13° sägs vara nära optimalt. Ljus i allmänhet och UV-ljus i synnerhet är också negativt för vinet på lång sikt, så vinkylar som på något sätt skyddar mot detta är att föredra.

Undrar du hur länge olika typer av vin bör lagras? Läs då vår artikel på ämnet!

Notera att vi på bästvitvaror.se inte själva testar produkterna, utan sammanställer en opartisk lista baserat på vad feedback från kunder.


Bästa vinkylarna 2020:

1. Caso CS630

⭐4,5/5 stjärnor baserat på kundernas omdömen på tretti.com

FördelarNackdelar
UV-skyddNågot Högljudd
Två TemperaturzonerEndast för fristående installation
Höga betyg i kundrecensioner
Stadig konstruktion i rostfritt stål

Denna fristående vinkyl från CASO rymmer 21 0,75 liters flaskor fördelat på 7 stycken hyllor. Vinkylen har två temperaturzoner, vilket är perfekt om du vill kyla olika typer av viner i olika temperaturer, eller vill lagra en del flaskor redo för servering, och andra viner mer långsiktigt. Glasdörren har utrustats med UV-skydd för att förhindra att vinet skadas av ljus, vilket vi anser är ett måste för en vinkyl i den här prisklassen. Ljudnivån på 45 decibel, vilket kan jämföras med ljudnivån i ett bibliotek, är förhållandevis låg, men en av kunderna anmärker på detta i deras recension. 

👫Vad kunderna säger:

Kollar man på vad kunderna skriver i deras recensioner får vinkylen mycket beröm för sin design och förmåga att hålla rätt temperatur. Flera recensenter är nöjda med storleken men två personer anmärker på att man inte får plats med en proseccoflaska.

Dimensioner (B x D x H)345mm x 510mm x 805mm
Ljudnivå45 db
Energiförbrukning168 KWh/år
MaterialRostfritt Stål
Antal Flaskor21
Antal Kylzoner2
UV-skyddJa
Antal Hyllor7
Nettovikt20,5 kg
Specifikationer

2. CASO CS645 WineMaster 24

⭐4,3/5 stjärnor baserat på kundernas omdömen på tretti.com

FördelarNackdelar
Plats för upp till 24 flaskorEndast för fristående installation
UV-skydd
Två temperaturzoner
Höga betyg i kundrecensioner
Tyst i drift
Stadig konstruktion i rostfritt stål

Vårt nästa alternativ från CASO är en lite större modell, med plats för 24 flaskor. Även denna vinkyl har dubbla temperaturzoner, och en konstruktion i rostfritt stål. Denna modell är dock lite tystare (39 decibel), vilket gör den mer lämpad för installation i utrymmen där du planerar att umgås. CASO CS645 ska ställas fristående, eftersom den behöver luft på båda sidorna. Ifall du letar efter en vinkyl som kan byggas in, rekommenderar vi att du kollar längre ner på listan. UV-skydd, återfinns även på denna modell. Modellen har energiklass A och förbrukar lite mindre ström (139kW/h), än CASO:s CS630 ovan.

👫Vad kunderna säger:

Kunderna skriver bland annat de tycker att vinkylen är snygg och funktionell. En kund skriver att CASO CS645 är tystare än deras kylskåp. En annan kund berömmer att man får in champagneflaskor på nedersta hyllan. En kund är dock besviken över att man inte får in de allra största flaskorna, då de invändiga måtten är lite för tajta.

Dimensioner (Bredd x Djup x Höjd)395mm x 545mm x 875mm
Ljudnivå39 db
Energiförbrukning139KWh/år
MaterialRostfritt stål
Antal flaskor24
Antal Kylzoner2
UV-skyddJa
Antal Hyllor4
Nettovikt37,45 kg
Specifikationer

3. SMEG SCV115A

⭐ 5/5 stjärnor baserat på kundernas omdömen på tretti.com

FördelarNackdelar
Mycket rymligEndast för fristående installation
UV-skydd
Två temperaturzoner
Stadig konstruktion i rostfritt stål
Tyst i drift
Trähyllor som minskar vibrationer
Tillhörande app där man kan
registrera sin vinsamling
Display med knappar för snabba
ändringar

Detta är en riktig toppmodell från Smeg, med plats för hela 197 flaskor, fördelade på 6 stycken hyllplan i trä. Vinkylen kan ställas in på temperaturer mellan 6°C och 22°C, och självklart finns det stöd för två temperaturzoner. På displayen kan du enkelt justera temperatur och temperaturzoner. Med sin ljudnivå på 42 decibel är Smeg SCV115A inte den tystaste vinkylen i vår jämförelse, men tyst nog för att inte störa märkvärt. En intressant funktion på denna vinkyl är temperaturlarmet som uppmärksammar dig, om temperaturen skulle bli för låg. Detta kan potentiellt rädda ditt vin från skador. Smeg SCV115A är en mycket bra modell för dig som vill lägga lite mer pengar, och har en stor vinsamling att lagra.Endast för fristående installation

👫 Vad kunderna säger:

I kundrecensioner får SMEG SCV115A mycket positiva betyg. En kund uppskattar den kortare hyllan längst upp, som låter en förvara upp till 5 flaskor stående. Perfekt för dig som vill visa upp några av dina flaskor lite extra!

Dimensioner (Bredd x Djup x Höjd)600mm x 650mm x 1850mm
Ljudnivå42db
Energiförbrukning168 KWh/år
MaterialRostfritt stål
Antal flaskor197
Antal kylzoner2
UV-skyddJa
Antal hyllor6
Nettovikt83,0 kg
Specifikationer

4. VESTFROST W38

⭐ 4,7/5 stjärnor baserat på kundernas omdömen på tretti.com

Länkar:

https://www.tretti.se/vitvaror/kylskap/vinkyl/product/vestfrost-w-38/

FördelarNackdelar
UV-skydd”Bara” två temperaturzoner.
kunder varit fler med tanke på
priset och storleken
Två VäderzonerEndast för fristående installation
Betyg i kundrecensioner
Stadig konstruktion i rostfritt stål

Danska Vestfrost erbjuder här en inbyggningsbar modell med plats för 38 flaskor på 12 hyllplan i trä. Med två kylzoner kan du dela upp ditt vin och kyla dom i två olika temperaturer i samma vinkyl. Precis som de andra modellerna kommer Vestfrost W38 med glasdörrar med UV-skydd, vilket skyddar flaskorna vid långsiktig lagring. 

👫 Vad kunderna säger:

Kunderna på tretti.se är mycket positiva till den här vinkylen. De har bara lämnat 4- och 5-stjärniga omdömen. En faktor som uppskattas lite extra verkar vara möjligheten att bygga in den i sin befintliga inredning. Även de dubbla temperaturzonerna för beröm.

Dimensioner (Bredd x Djup x Höjd)595mm x 573mm x 820mm
Ljudnivå45 db
Energiförbrukning195 KWh/år
MaterialRostfritt stål
Antal Flaskor38
Antal Kylzoner2
UV-SkyddJa
Antal Hyllor12
Nettovikt49,0 kg
Specifikationer

6 saker att tänka på när du väljer vinkyl:

Temperatur och temperaturzoner

När du köper vinkyl gäller det att se till att vinkylen uppfyller dina krav på temperaturkontroll. Vissa kylar är mer begränsade i vilka temperaturer de kan uppnå än andra. En annan faktor som är värd att tänka på är om vinkylen har multipla temperaturzoner. Detta kan vara viktigt om du tänker lagra flera viner som lagras bäst vid olika temperaturer. Multipla temperaturzoner kan också vara hjälpsamt om du vill lagra vissa viner långsiktigt och andra vid en temperatur som är bättre för viner som du vill dricka i närtid.

Ljusinsläpp

Ljus är som vi redan gått igenom något som du vill skydda dina viner ifrån. Speciellt UV-ljus är skadligt för viner på lång sikt, då det kan degradera och orsaka för snabb åldring av ditt vin. Därför är det bra att välja en kyl som skyddar ditt vin från ljus. Många vinkylar kommer med en framsida i glas, så att du kan beundra dina vinflaskor från utsidan. Andra kylar har stängda framsidor som inte släpper in något ljus alls, vilket är optimalt för lagring, men kanske inte lika roligt för vinets ägare. Vi tycker att en bra avvägning är vinkylar med en framsida i tonat glas — de låter dig titta på dina viner från utsidan, och skyddar samtidigt vinet mot ljus.

Storlek

Självklart är även vinkylens storlek viktigt. Du kanske hittar den perfekta vinkylen till ett superpris, men går den inte in i det rum eller utrymme du vill ställa den, kommer det ändå bli en besvikelse den dagen du får hem den. Mät och kontrollera därför noga, innan du bestämmer dig, så slipper du risken att din nya vinkyl inte passar i ditt hem. Dessutom finns både integrerade och fristående alternativ, så se till att välja rätt efter just dina önskemål.

Vibrationer

En annan bra sak att tänka på när man väljer vinkyl är hur mycket vibrationer den producerar.  Är du seriös med din vinlagring kan det vara värt att köpa en kyl som vibrerar så lite som möjligt. Även om det inte finns några slutgiltiga studier som har bevisat att vibrationer försämrar viner när de lagras, finns det tecken på att så är fallet. Även små vibrationer kan göra att vinet är i ständig omrörning. Är vibrationerna kraftiga kan de leda till olika kemiska reaktioner i vinet, som på sikt förstör din fina dryck. Välj därför helst en vibrationsdämpad vinkyl, så håller dina flaskor längre!

Oljud

Din nya vinkyl som du har längtat efter har äntligen levererats. Packar upp den, fyller den med några flaskor och pluggar in den i väggen. Men vad är det som låter? Aj då! Som med i princip all elektronik finns det tysta och lite mer högljudda modeller. Om inte din vinkyl ska stå i en källare där du knappt spenderar någon tid är det viktigt att ha ljudnivåer i åtanke när du väljer och vrakar bland de modeller som erbjuds. 

Luftfuktighet

Den perfekta luften för vinlagring bör ha en luftfuktighet på cirka 75 procent. Detta sägs vara idealiskt, och något som man bör sträva efter. Detta är dock viktigare för långtidslagring, då det tar lång tid för felaktig luftfuktighet att påverka vinflaskorna. För fuktig luft kan förstöra etiketten, och för torr luft kan torka ut korken, vilket sedan påverkar vinet. 

No comments yet

Leave a Reply